Geschiedenis

Geschiedenis

De start van dit familiebedrijf gaat helemaal terug naar 1927.

Kees Sigmans (geboren in 1906) begint zijn carrière als taxichauffeur, benzinepomphouder en vrachtwagenchauffeur.
In 1927 begint hij een reparatie service voor fietsen aan de Dorpsstraat in Bakel. De verkoop van fietsen is een logisch gevolg en er komt een werkplaats en een klein winkeltje met onderdelen en accessoires.

Foto: De winkel in 1950

Kees doet het werk hoofdzakelijk alleen. Zijn vrouw Anna helpt waar nodig en staat voor iedereen klaar met een bakje koffie. Ze krijgen 7 kinderen (Tiny, Jo, Wim, Riek, Nelly, Cor en Frans).

Foto: Kees en Frans 1949

Wim, Cor en Frans helpen mee in de winkel, maar uiteindelijk gaan Wim en Cor hun eigen zaak beginnen en blijft Frans in de zaak helpen.

Foto: De winkel in 1970

In 1962 begint Frans met crossen in de 50cc klasse. Door Frans zijn interesse in de gemotoriseerde voertuigen staat het keukentje, in het woongedeelte boven de winkel, vol met onderdelen, het eerste magazijn van Frans is een feit. Langzaam maar zeker breidt dit zich uit en worden er bromfietsen en later motorfietsen verkocht.

Foto: Kees en Frans 1967

De crosscarriere van Frans heeft vele hoogtepunten, maar één van de belangrijkste is toch wel de Motocross der Azen in St. Anthonis. In 1967 en 1968 wint Frans daar de grote wedstrijd.

Foto: Frans Kampioen

Voor een volledig overzicht van de crosscarriere van Franske Sigmans, kijk op:

http://www.sigmans.nl bij bedrijf, MX Historie Frans Sigmans

In 1970 neemt Frans de zaak van zijn vader over en trouwt in april met Truus Koolen.

Foto: Trouwfoto Frans en Truus 1970

Samen werken ze in de zaak en door de drukte komt er personeel in dienst. Zwager Theo wordt een grote hulp en later komt zwager Joan ook meehelpen.

In 1971 krijgen Frans en Truus een dochter, Jeanic en in 1975 een zoon, Ralph.

Foto: Familie Sigmans

Frans probeert een goede balans te vinden om de zaak, het crossen en de familie te combineren en dat lukt. In het weekend met z’n allen op pad naar de crossbanen en door de weeks in de winkel. Of later in Duitsland tijdens de jacht. Een bezige bij, niet stilzitten, maar altijd druk en onderweg. De zaak groeit flink en diverse medewerkers worden aangenomen om te helpen, zowel voor de motoren, als voor de brommers en fietsen.

Opa Kees Sigmans helpt zo nu en dan waar hij kan, wel op zijn manier want dat werkt het beste. Kees Sigmans is in 1990 op 84-jarige leeftijd overleden.

Foto: Kees Sigmans

De zaken lopen goed en er worden vele motoren en fietsen verkocht. In 1995 komt Ralph in de zaak werken na zijn studie afgerond te hebben. Van werkplaats vegen tot fietsen maken, van lassen, draaien en freesen tot motorblokken maken, Ralph heeft alle werkzaamheden doorlopen om overal ingezet te kunnen worden. Met het hele Sigmans Team draait de winkel goed.

Dan op 2 maart 2005 staat de wereld stil, Frans is overleden ten gevolge van een hartstilstand. ’s Morgens nog lekker geintjes maken bij de koffie en tegen de middag het bericht dat hij er niet meer is. Ongeloof, verdriet en verwarring. Hij mocht maar 57 jaar worden.

Foto: Frans

Vele reacties van vrienden en klanten, dat doet goed. De winkel moet door, zo had Frans het gewild. Truus en Ralph proberen met het personeel verder te gaan. In 2006 neemt Ralph de zaak over van zijn moeder en samen met Maud zet hij zijn schouders er onder.

Foto: Ralph en Maud voor de winkel

In maart 2007 krijgen Ralph en Maud een prachtige zoon, Dani, stamhouder van de Sigmans-familie. Dan in augustus 2009 wordt er nog een zoontje geboren, Jesse. Helaas heeft Frans zijn kleinzonen nooit gekend.

Foto: Dani bijna 5 jaar (rechts) en Jesse 2,5 jaar

Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en zijn ze in een slankere vorm nog steeds hard aan het werk om de klanten tevreden te houden. Het valt niet mee in deze tijden maar hun doorzettingsvermogen is groot. Nog steeds is Truus regelmatig in de winkel te vinden en helpt waar nodig.